Verenigingsprofiel

De voetbalvereniging DEV Doorn (de letters 'DEV'' staan voor 'De Elf Vrienden') is een relatief kleine voetbalvereniging in Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug). De vereniging probeert jong en oud zo veel mogelijk spelplezier te geven. Het motto van de vereniging is 'plezierig presteren'.

Historie

DEV is op 22 maart 1926 opgericht, in een tijd tussen twee wereldoorlogen, net voordat de economische crisis in Nederland uitbrak. Het was de tijd dat de Duitse keizer Wilhelm II in Huis Doorn in ballingschap leefde. Of de keizer wist van het oprichten van een voetbalclub onder de rook van zijn kasteel mag worden betwijfeld; hij zal daarvoor te veel zijn bezig geweest met een vurig gewenste terugkeer naar Duitsland.

Het voetbal was in 1926 nog niet lang ingevoerd in Nederland. Ongeveer in 1875 zagen een paar Nederlandse studenten het spel voor het eerst in Engeland en introduceerden dit vervolgens in Nederland. In 1879 werd de eerste voetbalclub in Nederland opgericht, HFC in Haarlem.

De Elf Vrienden voetbalden eerst op een veld aan de Amersfoortseweg, boven op de Zonheuvel, later, nu al weer zo’n vijftig jaar, is de club gaan voetballen in het bosrijke sportpark Tuilland. Daar deelt de club de velden met korfbalclub KC Doorn. Door fusies en opheffingen in het amateurvoetbal zijn er steeds minder Nederlandse clubs die zich ouder dan DEV Doorn mogen noemen.

Doorn

DEV Doorn maakt een onlosmakelijk deel uit van het leven in Doorn. Bij veel niet-Doornaren zal de naam “Doorn” spontaan worden verbonden met DEV Doorn De Elf Vrienden is, zo kan met recht worden gesteld, een echte dorpsclub. De leden vormen een doorsnee van Doorn.

Clubkleuren

De clubkleuren van DEV Doorn zijn rood en wit. Het wedstrijdtenue bestaat momenteel uit een rood-wit shirt, een rode broek en witte kousen met een rode bovenrand.

Teams

DEV Doorn heeft aan het begin van het seizoen 2018/2019 drie seniorenteams en 23 jeugdteams. Het eerste elftal van de Doorns vereniging speelt op zaterdag en komt uit in de derde klasse van het KNVB-district West 1. Daarnaast kent DEV Doorn een afdeling voor minivrienden (jongste jeugd vanaf vier jaar) en maxivrienden (veteranen) die op eigen gelegenheid trainen bij DEV Doorn zonder een team in een reguliere KNVB competities af te vaardigen.